Wednesday, February 28, 2007

En we gaan verder met de politiek

Ik zal nog even verder gaan met de politiek en de situatie van de Irokezen in de 18de eeuw.

Van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tot heden


In 1775 was er de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Onder leiding van Tayendinaga kozen de Iroquois de zijde van de Britten; het probleem was dat er toch nog een aanzienlijk deel de zijde koos van de Amerikanen. Echter, de Britten verloren deze oorlog, en veel Iroquois dorpen werden verwoest. Na het ontstaan van de Verenigde Staten vluchtte veel van deze groep Iroquois onder leiding van Tayendinaga naar het Britse Canada. De Britse regering schonk deze groep in 1780 grond aan de Grand river, ten zuiden van Toronto en ten westen van de Seneca-nation (dus buiten de confederatie), men noemde dit Oshweken (Grand River Six Nations). Pas in 1890 kregen de Iroquois in de V.S. ook hun reservaten. De Canadese en Amerikaanse Iroquois hebben vanaf 1780 tot vandaag twee naast elkaar bestaande confederaties gehad, met dezelfde volken en politieke structuur. De Canadese hebben hun hoofdkwartier in Oshweken en de Amerikaanse in Onondaga, indiaans grondgebied ten zuiden van Syracuse (vroeger Onondaga, naar de gelijknamige Onondaga-nation, wat vroeger ook het hoofdkwartier is geweest). Ze komen nu nog zeer onregelmatig bij elkaar, eigenlijk alleen maar bij speciale gebeurtenissen. Zoals die van 1990 toen er een Iroquoi-opstand uit brak onder de Canadese Mohawks. De inwoners van het ten zuiden van Montreal gelegen Indianen territorium Kahnawake hielden toen twee maanden een belangrijke aanvoerroute (snelweg) naar Montreal bezet, dit ging niet altijd zonder geweld (Oka).

Nadat het Iroquois territorium gekoloniseerd was (grote steden: Buffalo, Syracuse, Albany, Montreal) ging het slecht met de Iroquois, drankmisbruik en andere psychische problemen kwamen erg veel voor. Pas na 1800 kwam er door middel van een nieuwe godsdienstige beweging, genaamd "Handsome lake" (Ontario meer), naar zijn stichter, weer een opleving bij de Iroquois, ook al waren sommige elementen hieruit op Joods-Christelijke dingen gebaseerd. Deze leer predikte dat de Iroquois weer hun oude waarden en wetten moesten aannemen, waardoor men weer eigenwaarde kreeg. Men bleef echter moeite houden met de westerse maatschappij waaraan men zich gedwongen moest aanpassen.

Het ging langzaam maar nu tellen de Iroquois (The Six Nations) in het totaal 60.000 mensen, waarvan drie kwart in Canada en de rest in de V.S. 25.000 daarvan zijn Mohawks.