Monday, February 12, 2007

De Europeanen en Irokezen

hallo allen,
Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over De Europeanen en de Irokzen.

De eerste kennismaking met de blanken voltrok zich in 1535, toen een Fransman genaamd Jacques Cartier de St. Lawrencerivier opvoer en de Mohawk-stad Hochelaga, het tegenwoordige Canadese Montreal, bezocht. Deze belangrijke, op een eiland gelegen, stad van enkele duizenden inwoners, herbergde niet het goud en zilver waar Cartier naar zocht.

Nadat de gastvrije inwoners een maaltijd hadden klaargemaakt voor deze vreemde gasten, vertrokken de Fransen weer naar hun boten, bang om vergiftigd te worden. Cartier voer weer stroomafwaarts en overwinterde in een klein fort vlak bij de Noord-Iroquoi-stad (dus niet behorend bij de confederatie) Stadacona (de huidige stad Québec).

Doordat er relaties werden onderhouden met de inwoners van Stadacona braken er onder de Indianen al snel ziektes uit waar hun immuunsysteem niet tegen was opgewassen. De eerste kennismaking met de Europeanen was, ook omdat Cartier zich gewelddadig gedroeg, meteen dus al negatief verlopen.

In 1603, toen een andere Europeaan (Samuel de Champlain) dezelfde route voer, waren Stadacona en Hochelaga verdwenen. Om een indruk te geven hoe de populatie van de Iroquois zich heeft ontwikkeld nadat de eerste Europeanen het Amerikaanse continent hadden betreden: voor 1520 telden de Iroquois waarschijnlijk enkele honderdenduizenden mensen, een eeuw later waren er dat nog maar zo'n 75.000. De Iroquois hebben een gevecht moeten leveren om te overleven, maar doordat ze omringende volken, die helemaal ver in aantal waren achteruit gegaan, opnamen in hun vijf naties lukte het de Iroquois toch om hun confederatie in stand te houden.

Door de strategische ligging van het Iroquoi-land tussen de Franse koloniën (onder andere de huidige provincie Québec) en de Britse koloniën (New York, Pennsylvania en New England) fungeerde ze eeuwenlang als bufferzone tussen deze twee koloniale machten. Met de Britten (en daarvoor ook met de Nederlanders) had de confederatie de beste relatie, de Fransen hadden van het begin af aan een slechte naam. Met de Nederlanders hadden de Iroquois een handelsovereenkomst gesloten (vooral bonthandel). Nadat de Engelsen de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland (New York en Pennsylvania) hadden verkregen, werd de overeenkomst voortgezet met de Britten. De Iroquois hielpen de Britten vele malen in hun strijd tegen de Fransen. Hierdoor accepteerde de Britten de soevereiniteit van de Iroquois Confederatie als bufferstaat. Het grondgebied werd geleidelijk aan wel kleiner doordat de Iroquois grond moesten verkopen om deze vrede te bewaren.

In 1712 werden de Tuscaroras, een zuidelijk aan de Iroquois verwant volk, door de Britten met hulp van 100 Cherokees naar het noorden gedreven, naar het Iroquoi gebied. In 1720 werden de Tuscaroras in de Iroquois Confederatie opgenomen, die vanaf toen bekend stond als de Six Nations.
Iroquois Confederatie

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Irokezen

4 comments:

Mw Degraeve said...

Heel interessant, Rembrand. Met correct bronvermelding!

Mw Degraeve said...

Het is de hoogste tijd om je weblog aan te vullen!
Opdracht: Ga deze week kijken op de weblog van Leen. Post een commentaar bij haar laatste bijdrage waarin je in minimum 10 regels uitlegt wat de sterke en wat de minder sterke punten zijn van haar weblog.

Mw Degraeve said...

www.gipleen.blogspot.com

Clarisse said...

Dag Rembrand!
Hier volgt mijn commentaar in opdracht van Mevrouw Degraeve:
Als eerste zou ik toch willen zeggen dat ik het een heel mooie lay-out vind (Ik heb ook iets in die aard gekozen.)
En ik vind het ook heel leuk dat je ‘ons’ aanspreekt, zoals bijvoorbeeld :” Ik heb jullie nu al wat vertelt over het gebied en de taal van de Irokezen.” Of “Zo, ik hoop dat je wat bijgeleerd hebt van mijn cultuur. Tot later.” ECHT TOF! Misschien druk ik het raar uit maar zo voel je je op je gemak als je iets leest op jouw weblog.
Wat mij wel opviel is dat terwijl ik aan het lezen was na een eindje niet meer echt besefte dat ik las, omdat het soms nogal veel tekst bij elkaar is. Je kunt eventueel eens proberen om een prentje tussen je tekst te plaatsen, die iets meer zegt over wat er geschreven staat. Ofwel je teksten een beetje bondiger proberen te schrijven.
MAAR, ik zeg helemaal niet dat het slecht is hoor! Want ik vind dat je een boeiend volk hebt.. en je weet er veel over, en dat breng je ook op ons over!
Van mij krijg je alvast een proficiat!
Groetjes,
Clarisse